Kuchyně
Základní potraviny jsou cukrová kukuřice, čili papričky, rajčata. tyto základní potraviny pocházejí z doby starých indiánských – především aztéckých a mayských civilizací. Venkovská kuchyně je bohatá především na čerstvé zeleniny, které se v oblasti Mexika dobře daří. Dominuje zde torrtila, kulatá placka z nekynutého těsta z kukuřičné mouky.
V Mexiku pěstuje asi padesát druhu fazolí a přes 140 různých odrůd čili paprik, z nichž každá má svou charakteristickou chuť a vzhled.
Brambory, čili papriky, tykve, rajčata a fazole byly základem každodenní stravy obyvatel, a to až do doby, než civilizace Aztéků a Mayů ovládli počátkem 16. století Španělé. Španělé sem přinesli nejrůznější produkty Evropy a díky rozvinutému obchodnímu spojení také exotické potraviny, jako například rýži. Jedním nejoblíbenějších dovezených produktů byly citrusové plody, které umožnily obyvatelům pobřežních oblastí vytvořit seviche, což je způsob marinování ryb v citrusové šťávě, a to tak dlouho, dokud se ryba v kyselém prostředí neuvaří.
V mexiku je též stejně oblíbenou potravinou vepřové maso, hlavně proto, že s ním přišlo i vepřové sádlo. Dřívější strava totiž byla téměř bez živočišného tuku. Potraviny, které se předtím mohly jen podusit v banánových listech bylo nyní možno smažit nebo péctt.